VIATA-BUNUL cel mai de PRET al tuturor!

Desi cuprinde aceleasi etape-nastere, crestere, dezvoltare, inmultire si moarte-ciclul de viata se realizeaza diferit de la o specie la alta, de la un individ la altul!
Pe primul loc, ca durata de viata , sunt broasca testoasa si crocodilul, care pot depasi 200 de ani!

marți, 17 mai 2011

• Care este ciclul de viata la plante, animale şi om?

9 comentarii:

 1. CICLUL VIEŢII LA PLANTE

  Punctul de plecare în dezvoltarea oricărei plante cu flori este sămânţa , în interiorul căreia se găseşte embrionul (viitoarea plantă de dimensiuni foarte mici care are deja trei organe: rădăcinuţa , tulpiniţa , care are în vârf un muguraş , şi frunzuliţe. ) .
  Prin germinaţia ( încolţirea ) seminţei , organele embrionului încep să crească şi să se dezvolte. Rădăciniţa devine rădăcină principală , peste fosta tulpiniţă s-a născut din muguraş tulpina principală ce va produce primele frunze. Aşa apare o plantă tânără , numită plantulă .
  Pe tulpina principală cresc ramuri purtătoare de frunze , rădăcina se va ramifica , planta produce flori , fructe şi o nouă serie de seminţe. Apariţia seminţelor încheie ciclul de dezvoltare a plantei.
  Durata acestui ciclu variază de la o plantă la alta :
  - un an la plantele anuale ( grâu , porumb , ardei , pătlăgea roşie , castravete , etc. )
  - doi ani la plantele bienale ( varză , morcov , etc. )
  - mai mulţi ani la plantele care fac fructe o singură dată în viaţă , după care mor ( agava americană )
  - se repetă de mai multe ori în viaţă la plantele care trăiesc mai mulţi ani ( plantele perene ) : arborii , arbuştii , unele plante ierboase , etc.

  RăspundețiȘtergere
 2. CICLUL VIEŢII LA BROAŞTE

  Broaştele sunt animale cu corpul astfel alcătuit, încât
  trăiesc atât în apă, cât şi pe uscat. Se mai numesc amfibieni sau batracieni.
  Ciclul vieţii la broaşte porneşte de la stadiul de ou. Ouăle sunt depuse în apă de broasca femelă. Masculul depune pe ele o substanţă, datorită căreia din ouă ies larve numite şi mormoloci care, la început, au aspect de peştişori. Acestea respiră prin branhii, ceea ce arată că broaştele provin din peşti. Larvele trăiesc numai în apă dulce, trec prin mai multe stadii de dezvoltare şi, în cele din urmă, se transformă în adulţi capabili să se înmulţească.
  La mormolocii tineri apar, în primul rând, membrele posterioare (din spate), apoi cele anterioare (din faţă), iar coada se resoarbe (dispare) total.
  Broasca este un animal curios: nu se îngraşă niciodată, iarna îşi reduce activităţile de hrănire şi de menţinere a vieţii, dar nu slăbeşte.

  RăspundețiȘtergere
 3. CICLUL VIEŢII LA OM

  Fiinţa umană are o structură complicată.
  Primul element viu de la care porneşte apariţia omului este oul sau ovulul fecundat. Din acesta, timp de 3 luni, se va dezvolta embrionul, apoi, până la 9 luni, fătul. Hrănirea până la 9 luni se face pe seama mamei, fătul fiind legat de corpul ei prin cordonul ombilical. În această perioadă se formează, cresc şi se dezvoltă toate organele corpului viitorului om. La 9 luni are loc naşterea. Naşterea este procesul prin care fătul părăseşte corpul mamei şi-şi începe viaţa în afara acestuia.
  De la naştere, fiinţa umană parcurge o cale lungă până la perioada vârstei adulte. Ea trece prin mai multe stadii şi perioade cu denumiri şi caracteristici diferite.
  Perioade şi denumiri :

  a) * prima lună ► nou-năcut
  * până la 1 an ► sugar
  * între 1 şi 3 ani ► copil de creşă
  * între 3 şi 6 ani ► preşcolar
  * între 6 şi 18 ani ► şcolar
  b) * copilăria ► de la naştere până la 10-12 ani
  * preadolescenţa (pubertate) ►între 11-12 ani la fete;
  14-16 ani la băieţi
  * adolescenţa ► între 12∕16-18 ani
  * tinereţea ► între 18-35 ani
  * vârsta adultă (maturitate) ► între 35-65 ani
  * bătrâneţea ► după 65 de ani

  În jurul vârstei de 25 de ani, creşterea şi dezvoltarea încetează. Începând cu perioada tinereţii şi cea adultă, omul este capabil să asigure înmulţirea (să aibă urmaşi) .
  În timpul creşterii şi dezvoltării fizice, se dezvoltă la om gândirea, limbajul, sensibilitatea .
  Creşterea şi dezvoltarea sunt influenţate de numeroşi factori: alimentaţia, starea de sănătate, programul de muncă şi odihnă, etc.

  RăspundețiȘtergere
 4. CICLUL DE DEZVOLTARE LA FLUTURELE DE MĂTASE

  Creşterea fluturilor de mătase se numeşte sericicultură. Fluturele de mătase este originar din China. Este greoi şi are aripi scurte. Are o viaţă scurtă (8-10 zile). În acest timp, el nu se hrăneşte, ci depune ouă mici cât gămălia de ac (în luna iulie), după care moare. Ouăle sunt stadiul în care fluturele de mătase supravietuieşte până în primăvara următoare, când apar frunzele de dud. Din ouă ies larvele numite şi viermi de mătase. Ele sunt aşezate în camere luminoase, pe suprafeţe de lemn sau pânză, şi se hrănesc numai cu frunze de dud.
  Timp de 5-6 săptămâni, sunt îngrijite, fiindcă mănâncă mult şi lasă multă mizerie şi se pot îmbolnăvi uşor. Când ajung la 8-10 centimetri, larvele mănâncă tot mai puţin. Acum, se pun în camere crengi şi larvele încep să se urce pe ele şi să se înfăşoare cu un fir obţinut din lichidul cleios pe care-l secretă şi care în contact cu aerul se întăreşte. Acest fir este numit fir de mătase. Cu el larva se înfăşoară până se formează o capsulă ovală numită gogoaşă. În interiorul gogoşii larva se transformă în nimfă. Apoi, aceasta devine fluture (adult) capabil să depună ouă şi să reia un nou ciclu de viaţă.
  Firul de mătase, numit şi borangic, lung, lucios şi rezistent, se ţese obţinându-se mătasea naturală. Fluturele de mătaase este un fluture folositor.

  RăspundețiȘtergere
 5. maria radulescu profesor18 mai 2011, 14:07

  Viata incepe la plante, animale si om cu celula-ou.Prin dezvoltare din celula-ou se formeaza embrionul. Din embrion se formeaza organismul intreg.

  RăspundețiȘtergere
 6. es conesieno tu i o boi porti boi porti a pero to nou vezo boi porti boiiiii portiiiiiiiii

  RăspundețiȘtergere
 7. e to boi on te du iu hev ani on for mon eight is six

  RăspundețiȘtergere