VIATA-BUNUL cel mai de PRET al tuturor!

Desi cuprinde aceleasi etape-nastere, crestere, dezvoltare, inmultire si moarte-ciclul de viata se realizeaza diferit de la o specie la alta, de la un individ la altul!
Pe primul loc, ca durata de viata , sunt broasca testoasa si crocodilul, care pot depasi 200 de ani!

luni, 16 mai 2011

lumea plantelor

       Pentru  a supravietui, plantele s-au adaptat la procesele de absorbtie  a luminii, la gasirea apei si a substantelor minerale, precum si la variatiile de temperatura.
       Aplicatie: raspunde repede si bine, cum se apara urzica?!

2 comentarii:

 1. CICLUL VIEŢII LA PLANTE

  Punctul de plecare în dezvoltarea oricărei plante cu flori este sămânţa , în interiorul căreia se găseşte embrionul (viitoarea plantă de dimensiuni foarte mici care are deja trei organe: rădăcinuţa , tulpiniţa , care are în vârf un muguraş , şi frunzuliţe. ) .
  Prin germinaţia ( încolţirea ) seminţei , organele embrionului încep să crească şi să se dezvolte. Rădăciniţa devine rădăcină principală , peste fosta tulpiniţă s-a născut din muguraş tulpina principală ce va produce primele frunze. Aşa apare o plantă tânără , numită plantulă .
  Pe tulpina principală cresc ramuri purtătoare de frunze , rădăcina se va ramifica , planta produce flori , fructe şi o nouă serie de seminţe. Apariţia seminţelor încheie ciclul de dezvoltare a plantei.
  Durata acestui ciclu variază de la o plantă la alta :
  - un an la plantele anuale ( grâu , porumb , ardei , pătlăgea roşie , castravete , etc. )
  - doi ani la plantele bienale ( varză , morcov , etc. )
  - mai mulţi ani la plantele care fac fructe o singură dată în viaţă , după care mor ( agava americană )
  - se repetă de mai multe ori în viaţă la plantele care trăiesc mai mulţi ani ( plantele perene ) : arborii , arbuştii , unele plante ierboase , etc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Urzica se apara prin perii ei care secreta o substanta care irita pielea

  RăspundețiȘtergere